#

Wzór na Smak

Grzegorz Łapanowski

Grzegorz Łapanowski, znany z warszawskiego Food Lab Studio, z fundacji Szkoła na Widelcu i z telewizji, od lat gotuje, szkoli kucharzy, pracuje z dziećmi. Z jego poszukiwań, badań i eksperymentów narodził się pomysł na tę książkę. Na tapetę idzie słodki, kwaśny, gorzki, słony, ale też smak umami i tłusty – Łapanowski rzeczowo tłumaczy, jak te smaki na nas „działają” i jak wykorzystać ich moc, żeby stworzyć dania idealne. Wyjaśnia dlaczego słodki lubi kwaśny, a kwaśny gra ze słonym, skąd bierze się „mięsność” umami i na czym polega fenomen kostki rosołowej. Opowiada o roli konsystencji i kolorów w dobieraniu składników, które mają się spotkać na talerzu. O tym, jak z każdego elementu dania przy pomocy kulinarnych trików można wydobyć to, co najlepsze, jego głębię, charakter. Rozszyfrowuje i tłumaczy najbardziej uniwersalne połączenia smaków, ale też podrzuca pomysły na nowe, nieoczywiste zestawienia. Znajdziecie tu kulinarne opowieści, przepisy i przykłady najlepszych połączeń składników. To książka o spotkaniu smaków. Idealna ściąga dla początkujących, a jednocześnie świetna inspiracja dla zaprawionych w bojach pasjonatów gotowania. Zdjęcia do książki wykonał Krzysztof Kozanowski, a piękną szatę graficzną opracowała Joanna Skiba.

Okładka: twarda, ze złotym tłoczeniem, papier offset
Format: 215 x 295 mm
Język: polski
Liczba stron: 252
Cena: 79 zł